Definition av församling

Förra veckan träffade jag några vänner som arbetar pionjärt med församlingsgrundade i Sverige och ut över världen. Vi finns alla på olika sätt med i EFK och är ett ganska nybildat team som vill arbeta för att få se en rörelse av lärjungar som gör lärjungar och församlingar som multipliceras.

En av de frågor som kom upp när vi spenderade en heldag tillsammans är hur vi definierar ”församling”. Om visionen är en rörelse av församlingar kan det ju vara praktiskt att veta vad det är man siktar på. Givetvis kan det finnas en stor mångfald i olika typer av församlingar men samtidigt borde det finnas en kärna som inte går att förhandla bort. Jag föreslog följande formulering för att definiera vad en församling är.

”En församling är en gemenskap av lärjungar som ser sig själva som en församling och överlåter sig till Jesus, varandra och Hans uppdrag att göra lärjungar i sin omgivning och omvärld.”

 • Gemenskap – innebär att en församling inte är något man går till eller deltar i vid avgränsade tillfällen. En församling är inte en byggnad eller en organisation eller en serie sammankomster och verksamheter. Nej, en församling består av relationer, alltså en gemenskap, och pågår ständigt.
 • Lärjungar – innebär att en församling består av människor som har kapitulerat för Jesus och vill följa honom. Människor blir en del av en församling genom tro, omvändelse och dop.
 • Ser sig själva som en församling – innebär att gemenskapen behöver se sig själva som en församling för att vara en församling. När man läser vad Bibeln säger om församlingen kopplar man det med den egna gemenskapen.
 • Överlåter sig till Jesus – Lärjungaskap är en djup överlåtelse till Jesus. Det är inte bara en fråga om vår inställning utan i allra högsta grad om våra liv. Enligt Jesus själv innebär lärjungaskap att följa och lyda honom.
 • Varandra – NT är full med uppmaningar som innehåller ordet ”varandra”. Dessa uppmaningar beskriver en ömsesidig överlåtelse som får konsekvenser för tid, ekonomi och vardagsliv.
 • Hans uppdrag att göra lärjungar – En församling som inte lever i uppdraget är ingen församling. Uppdraget är att gå ut och göra lärjungar så att fler församlingar kan bli till och hela jorden fyllas med Guds ära och härlighet.
 • I sin omgivning och omvärld – Församlingen måste alltid leva i dubbelheten av att det lilla perspektivet, att göra lärjungar i sin vardag, och det stora perspektivet, att låta Jesus sända sina lärjungar till jordens yttersta gräns.

Håller du med om definitionen?

Det är intressant att när man undersöker vad NT faktiskt säger om vad en församling är så upptäcker man att det är mycket som kallas ”kyrka” eller ”församling” men som egentligen inte är det. Omvänt kan det öppna våra ögon för att se att nya församlingar börjar gro i de mest otänkbara miljöer.


ps. Alternativa formuleringar.

Magnus som var med på träffen förra veckan har använt den här definitionen:

”En grupp Jesustroende som överlåtit sig åt varandra och åt att lyda Jesus befallningar.”

Jonas Melin använder den här definitionen på Barnabasbloggen:

”En församling är en gemenskap av lärjungar som följer Kristus och delar sina liv med varandra i tjänst för världen.”

Neil Cole formulerar sig så här om vad en församling är:

”The church is the presence of Jesus among His people, called out as a spiritual family, to pursue His mission on this planet.”

Formuleringarna är definitivt inte det viktiga men de kan hjälpa oss att sätta fingret på och börja förstå vilket liv Jesus har kallat oss till. ds.

 

3 svar på ”Definition av församling”

 1. Det låter som ett spännande gäng!

  Bra definition, jag skulle dock skippa ”Ser sig själva som en församling”. Dels för att det blir lite av cirkelresonemang – som när SD säger att en svensk är den som uppfattas som svensk – och dels för att jag inte tror att det är nödvändigt. Det hänger förstås ihop med ens ekklesiologi, men jag skulle säga att en hemgrupp eller ett gäng syskon som möts på ett café är en församling vare sig de är medvetna om det eller inte! 🙂

  All välsignelse!

  1. Ja, det där med självförståelsen är en lite knivig fråga. En gemenskap som inte ser sig själva som en församling kommer i förlängningen inte heller bete sig som en församling. Man kommer heller inte identifiera sig med de bibeltexter som talar om församlingen. Detta leder i praktiken att man blir beroende av att också vara med i en ”riktig kyrka” om man vill leva i nytestamentlig efterföljelse av Jesus. I ett sådant scenario tror jag inte att den mindre gemenskapen är en församling även om den har alla möjligheter att vara det.
   Blessings! =)

 2. I Bibeln definieras ”församling” som en grupp människor som följer Gud, med mera eller mindre lyckat resultat.

Lämna ett svar