Rätt diet enligt Jesus

Följer du ”Jesus-dieten”?

För varje dag som går hör man talas om allt fler dieter som olika människor ägnar sina liv åt att följa. Många idag äter vegansk eller vegetariskt för hälsan, djurens skull eller för klimatet. På andra sidan av skalan hittar vi Jordan Petersons carnivore diet som går ut på att man bara (!) äter kött.

I en artikel i Expressen presenteras 12 olika dieter och det generella rådet är att välja en diet som ”passar bäst för dig”. Dieterna som presenteras är medelhavskost, mosleys turbometod, 8/800, hälsoappen Wellie, LCHF, Dash, Detox, periodisk fasta, Ketos, Dukan, Paleo och Raw food. Jag vet inte ens vad hälften av dieterna innebär och jag har inga intentioner att ändra på det.

Det finns en konsekvens av alla dessa dieter som överflödar vårt samhälle som det inte talas så mycket om. I ett samhälle som redan är extremt individualistiskt gör dieterna oss ännu mer individualistiska. Den gemensamma måltiden har under mänsklighetens historia varit det som format gemenskap mer än något annat. Nu håller dieterna på att omöjliggöra gemensamma måltider. Vem klarar idag av att bjuda ett dussin människor på mat som befinner sig utanför ens egen sociala bubbla?

Har Jesus någonting att säga om allt detta. Ja, det finns faktiskt en diet som Jesus har gett sina lärjungar. Den är lätt att komma ihåg, den är tydlig och den är enkel att följa. Vi hittar den i Lukas 10:7:

”Ät och drick det som bjuds.”

Det här är världshistoriens bästa och mest underskattade diet. Den främjar gemenskap över kulturella gränser. Den utmanar människor att vidga sina vyer. Den hjälper lärjungar till Jesus i sitt uppdrag som missionärer till människor i sin omgivning och omvärld. Det är jättebra att dra ner på köttätande för klimatets skull och jag gläds med alla dem som har hittat en diet som hjälper dem att gå ner i vikt men för allt i världen, förespråka inte dieter som förvärrar den redan svåra individualismen och ensamheten i vårt samhälle. Det vi behöver är mer gemenskap, inte mindre.

ps. Självklart finns det allergier och sjukdomstillstånd som gör att man måste hålla en specifik diet. Det är givetvis inte det vi talar om här. ds.

Lämna ett svar