Dags att vakna upp ur lämmeltåget!

Den gångna helgen har jag varit på Vallersvik på västkusten och undervisat på Höglandskyrkans församlingsläger. Det var varit oerhört roligt att träffa alla härliga människor och förhoppningsvis förmedla något som får bli till hjälp i efterföljelsen av Jesus framöver. När jag undervisade idag på förmiddagen använde jag en illustration som jag inte kan låta bli att blogga om.

En del av er känner till det gamla spelet Lemmings, där man ska rädda ett stackars lämmeltåg från olika faror. Lämlarna lunkar hela tiden på rakt fram, efter varandra utan att tänka själva och tar aldrig någonsin några egna initiativ. Spelet går ut på att man, på en massa kreativa sätt, ska skapa en väg för lämlarna så att de helskinnade kommer i mål.

Jag tycker att det är en ganska bra bild för hur det ibland kan bli bland oss kristna. Många bara lunkar på i något slags halvsovande tillstånd och gör inte mycket annat än att följa strömmen av andra halvsovande lämlar. ”Pastorns” jobb är allt som oftast att vara den som panikartat ska skapa en väg för alla dessa tanklösa personer och hjälpa dem att välbehållna ta sig igenom livet. Ofta ett ganska hopplöst uppdrag. Vi har skapat en uppdelning mellan professionella kristna som förväntas ha svar på alla frågor och alla andra kristna som aldrig förväntas växa upp till ansvarstagande mogna, lärjungar till Jesus. Vi är ofta ganska nöjda om folk kommer till kyrkan, lyssnar på ännu en predikan, inte syndar alltför grovt och fortsätter lunka på i medelklassens sövande vardag.

”Lemmings (christians?): Adorable yet incredibly stupid furry creatures. Without your help, they have no chance for survival.”

Jag är fullt medveten om att den här är en grov karikatyr men jag tycker ändå att den är ganska talande. Under så lång tid har vi förväntat oss alldeles för lite av varandra som vanliga efterföljare till Jesus. Du har en högre kallelse! Den helige Ande bor i dig! Du är kallad att uträtta stordåd för Guds rike! Använd de gåvor Gud har lagt ner i ditt liv! Du är inte vem som helst, du är en utsänd ambassadör för Guds rike med fantastiskt uppdrag från Jesus själv! Låt Gud tala till dig och agera på det han säger! Följ inte strömmen!

Kom igen nu! Vakna upp ur lämmeltåget!

Lämna ett svar