Enkla församlingar – förtydligande

Jag har haft två mycket intensiva men härliga veckor och har därför inte bloggat så mycket. Träningshelgerna med Peter Farmer blev mycket lyckade. Vi var 40 deltagare i Helsingborg och 50 i Stockholm och redan har flera goda rapporter kommit från människor som har börjat omsätta det de lärt sig. Jag är mycket förväntansfull på vad Jesus håller på att göra på olika platser i vårt land!

I dagens utgåva av tidningen Dagen finns en artikel som handlar om enkla församlingar och om träningshelgerna med Peter Farmer. Om du har tillgång till Dagens webbartiklar kan du hitta den här. Med tanke på den artikeln skulle jag vilja göra några förtydliganden för att undvika onödiga missförstånd.

  • Bildtexten ”Träningshelg i Stockholm för de fyra husförsamlingarna i nätverket Simple Church.” är helt missvisande. På de båda träningshelgerna deltog ca 90 personer. De flesta var ledare och kommer från många olika platser och sammanhang i Sverige, Norge och Danmark, och från ett antal olika samfund.
  • ”Simple Church” är inget initiativ eller nätverk. Det är ett internationellt, vitt använt, begrepp för att beskriva en nygammal slags församlingar. www.simplechurch.se är däremot en hemsida som jag, Charles Kridiotis och Mattias Neve har skapat för att inspirera, uppmuntra och skapa kontakt mellan människor som lever i, eller planterar, nya enkla församlingar. Hemsidan är bara i sin linda men kommer byggas ut efterhand.
  • Vi vill leda människor till Jesus. Det stämmer att målet inte är att leda människor till befintliga församlingar eller grupper. Att leda människor till relationer räcker dock inte. Vi behöver predika Guds rike, där Jesus är Kung, och hjälpa människor att följa honom. Allt handlar om Jesus.
  • Träningshelgerna med Peter Farmer handlade i första hand inte om enkla församlingar utan om hur vi kan göra lärjungar som gör lärjungar, och i linje med Jesus instruktioner i Lukas 10, plantera evangeliet i befintliga gemenskaper och sociala nätverk (oikos), som blir församlingar när människor överlåter sig till Jesus. Ett mycket bibliskt tillvägagångssätt som för många är helt okänt.
  • Maskrosnätverket i Stockholm är inte ett nätverk av husförsamlingar. Maskrosnätverket är ett nätverk för ledare som vill se en multiplicerande Jesusrörelse och som arbetar med/leder församlingar som längtar i den riktningen. Dessa församlingar ser väldigt olika ut.

Om du är intresserad av att få höra mer får du gärna höra av dig.

Jesus är Kung!

4 svar på ”Enkla församlingar – förtydligande”

    1. Håller med. Den här gången läste journalisten upp olika delar av texten i olika telefonsamtal vilket gjorde det lite svårare att få en bra uppfattning om hela artikeln. Dessutom verkar det som att bildtext och rubrik sätts mycket sent och att man som intervjuad person inte kan vara med och påverka där.

      Man lär sig så länge man lever… =)

Lämna ett svar