Himlen på jorden

När Jesus kom talade han oerhört mycket om Guds rike. När man läser evangelierna och letar efter referenser till riket är det nästan chockerande hur tätt de haglar. En anledning att kyrkan under lång tid har fokuserat mer på himlen och den kommande härligheten än på Guds rike som bryter in i vår tid har varit en feltolkning av framförallt Matteusevangeliet.

Bland judar vid den här tiden var det vanligt att man använde begreppet ”himlen” för att tala om Gud på ett respektfullt sätt. I Matteusevangeliet som troligen är skrivet till judiska Jesuslärjungar används detta flitigt. Det är anledning att vi i Matteusevangeliet kan läsa att Jesus talar om ”himmelriket”. Detta handlar dock inte framförallt om den kommande härligheten utan om Guds rike som Jesus proklamerade, demonstrerade och undervisade om. I parallellstället i Markus eller Lukas används alltid begreppet Guds rike.

I Matteusevangeliet berättas det att Jesus predikade att människor skulle omvända sig för ”himmelriket är nära” (3:2, 4:17). Han sände även ut sina lärjungar för att predika samma sak (10:7). Ett ganska bisarrt och dessutom osant budskap om himmelriket skulle beteckna den kommande evigheten. Jag är ganska övertygad om att Jesus budskap inte var att hans åhörare skulle avsluta sina liv på jorden.

Jesus budskap var att Guds rike nu skulle etableras i vår värld, i vår verklighet. Han kom inte för att ta människor till himlen, han kom för att ta himlen till jorden. Han kom för att etablera ett nytt rike av frid där han själv är Kung och där hans ordningar råder.

Om du undrar hur Guds rike ser ut finns det ett bra sätt att ta reda på det. Se på Jesus! Han är Guds rike personifierad. Jesus både undervisade om Guds rike och demonstrerade Guds rike. Jesus visade hur Guds rike ser ut i hur han behandlade kvinnor, barn, prostituerade, tullindrivare och människor som i mångas ögon var mindre värda. Jesus visade att Guds rike är kraft genom att utföra under och tecken, helanden och kraftgärningar. Jesus visade hur Guds rike ser ut när han i total självuppoffrande kärlek gav sitt liv på korset för de personer som dödade honom.

Det rike som Jesus kom för att etablera kallar han dig och mig att vara bärare av. Det finns massor av goda initiativ och projekt men det är bara Guds rike som verkligen har potentialen att förvandla den här världen så att himlen får komma på jorden. Jag tror att lärjungar till Jesus skulle må bra av att fokusera mindre på församling och kyrka, som så lätt blir introvert, och mer på Guds rike och hur vi kan gestalta och utbreda riket på alla tänkbara platser till jordens yttersta gräns.

2 svar på ”Himlen på jorden”

  1. Bra Rickard. Jag har själv funderat i dessa tankebanor men inte hört andra prata om det, och inte pratat om det själv. Jesus sa till och med ”Himmelriket/Guds rike är nu här” (Mat 4:17, Mark 1:15, Luk 10:11).

Lämna ett svar