Myten om det kristna Sverige

Den senaste tiden har återigen den tröttsamma debatten om skolan ska få besöka kyrkan vid olika högtider och om de tillfällena ska få innehålla kristna inslag (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) . Många kristna är väldigt upprörda över att samhällets olika delar blir alltmer sekulariserade och att staten och skolan inte längre lär ut kristen tradition och kultur.

flagga

Att Sverige skulle vara ett kristet land är en myt. Nationalstater kan inte vara kristna. Jesus har kallat människor att följa honom. Vissa menar att ”Sverige måste bli kristet igen”. Jag undrar vad de menar med det. Jag tror inte att de vet själva. Vilken punkt i historien är det man vill tillbaka till? Vill man tillbaka till den tiden då det inte var tillåtet att omfatta någon annan tro eller vara del av en annan kyrka än den svenska lutherska kyrkan? Vill man tillbaka till den tiden då det var förbjudet att träffas i hemmen för att be och läsa Bibeln? Vill man avskaffa religionsfriheten?

Jesus sa att hans rike inte är av den här världen. Hans rike är annorlunda. Hans rike använder aldrig tvång, makt eller vapen. Hans rike är ett rike av lärjungar och martyrer. Hans rike verkar från marginalerna men har kraft att förändra människors liv.

När religion och stat gör gemensam sak för att få makt över människor i ett samhälle så spelar det ingen roll hur kristet det kan låta. Det är en perversion av evangeliet. Om Guds församling ska bli det den är tänkt att vara så behöver släppa alla ambitioner att ”återta kontrollen” över samhället och istället överlåta sig till radikal efterföljelse av Jesus. Att kämpa för att skolungdomar ska få besöka kyrkobyggnader vid jul eller skolavslutning för att lyssna till ett urvattnat evangelium är helt fel väg. Det leder ändå bara till att generationer av människor får helt fel bild av vad kristen tro handlar om. Låt oss istället upptäcka tron på de goda nyheterna om Jesus och i ord och handling visa vem han är för människor i vår omgivning!

ps. Läsa gärna den här debattartikeln i Dagen skriven av Fredrik Wenell och David Willgren. ds.

6 svar på ”Myten om det kristna Sverige”

 1. Kan nog ändå tycka att det är bra om barn o unga kan få ta del av den kristna tron någonstans och lära sig vem Jesus o gud är.

  1. Jag håller med dig men jag tror inte det är statens eller skolans uppgift. Det är församlingen som har fått uppdraget att gå ut och berätta om Jesus.

 2. Tack Rickard! Sen debatten drog igång för nån vecka sen har jag känt att det finns viktigare saker att lägga sin kraft på. Då är det skönt att se att det finns fler som håller med och har tänkt till ordentligt. Och jag kan släppa det och lägga min kraft på att fortsätta följa Jesus och be och jobba på att fler börjar göra detsamma.

   1. Kom att tänka på en blogg som jag följer som kanske kan va nåt för dig: http://johnkking.wordpress.com/ Vet inte hur jag började följa bloggen men det hänger ihop med David Watson eller Paul Watson och den handlar rätt mycket om Discovery Bible Studies och sånt som hör ihop med det.

    1. Tack för tipset! Jag följer John King på twitter och läser på hans blogg ibland. Han har mycket bra att komma med.

Lämna ett svar