Är din församling institution eller rörelse?

Under de första 300-åren av församlingens historia fungerade den till största delen som en levande, flexibel, organisk, andeledd rörelse. Ingenting kunde hålla tillbaka den framväxande rörelsen, inte ens svår förföljelse. Sakta men säkert började människor komma med maktanspråk för att kontrollera rörelsen vilket fullbordades av kejsar Konstantin och kejsar Theodosios på 300-talet då den kristna kyrkan blev statsreligion och fullt ut en institution och förlorade väldigt mycket av vad den var från början.

Wolfgang Simson skriver så här i sin bok Houses that change the world.

”Luther reformerade innehållet i evangeliet, men lämnade de yttre formerna av ”kyrkan” förvånansvärt orörda, frikyrkorna befriade systemet från staten, baptisterna döpte det, kväkarna kemtvättade det, Frälsningsarmén satte på det en uniform, pingstvännerna smorde det och karismatikerna förnyade det, men fram till i dag har ingen verkligen förändrat grundstrukturen. Det är på tiden att göra just detta.” (Egen översättning)

Nedan har du en checklista för att fundera över om din församling är institution eller rörelse. Den är väldigt generaliserande. Ofta är det inte antingen eller i enskilda exempel men det går ofta att säga åt vilket håll det lutar. De flesta församlingar har element från båda sidor. Tanken är inte att döma något sammanhang utan att få oss att tänka till.

Jesusrörelse Kyrklig institution
Jesus och uppdraget är viktigast, rörelsen är bara ett verktyg. Vill göra Jesus känd. Institutionen är viktigast, uppdraget kommer i andra hand. Vill göra sig själv känd.
Ibland förföljd av omvärlden Har ofta förföljt oliktänkande
Går ut Kallar in
Lärjungar som gör lärjungar Värvar medlemmar
Alla är präster Uppdelat mellan präster/pastorer och lekmän
Alla är missionärer hela tiden där de är De som åker till andra länder långt bort är missionärer
Utrustas av de resande tjänstegåvorna apostel, profet, evangelist, herde och lärare och vårdas av lokala oavlönade äldste Leds av pastor/präst som oftast fungerar som herde/lärare och organisationsledare
Ledarskap utifrån kallelse, funktion och relation Ledarskap utifrån utbildning, anställning och position
Möts där människor lever sina liv Möts i ”heliga” byggnader
Firar Herrens måltid som en riktig måltid Firar en ritualiserad variant på Herrens måltid
Undervisning som dialog Undervisning som monolog
Växer genom multiplikation Växer genom addition
Andens frihet Mänsklig kontroll
Utgörs av organismer Utgörs av organisationer
Flexibla former Fasta former
Små multiplicerande kaninförsamlingar Elefantförsamlingar
Identitet i Guds rike Identitet i sitt eget samfund

Är din församling institution eller rörelse och vart är ni på väg?

9 svar på ”Är din församling institution eller rörelse?”

 1. En intressant och utmanande fråga. Jag vill bara påpeka att Simsons kommentar om kyrkohistorien inte är helt korrekt. Det finns många rörelser genom historien som verkligen förändrat grundstrukturen i sättet att bygga församlingar och skapa missionsrörelser. En av dem var utan tvekan den anabaptistiska väckelserörelsen på 1500-talet, som i princip stämmer med den vänstra kolumnen till 100%. Glöm inte bort att det funnits organiska Jesusrörelser genom hela historien!
  Mer om anabaptismen kan man läsa på min blogg http://barnabasbloggen.blogspot.se/p/anabaptismens-historia-mina-texter.html eller på http://anabaptist.nu/

  1. Jonas, jag håller med dig om att det finns många exempel på Jesusrörelser genom historien. Simsons beskrivning är väldigt förenklad men ger ändå en bild av kyrkans utveckling i stort.

   Anabaptismen är ett umärkt exempel på en Jesusrörelse i historien som vi har mycket att lära av idag.

  1. Haha! Jag förstår att en del kan känna sig provocerade av tabellen om den dyker upp på Facebook utan längre förklaring. Den är medvetet generaliserande. Det är nog lättare att förstå syftet med den om man får den förklarad. Förhoppningsvis kan den få oss att fundera över olika saker… =)

 2. Har nyligen upptäckt din blogg. Jättetacksam över att den finns och att du skriver på ett både utmanande och kärleksfullt sätt. Häromdagen när jag sökte Herren upplevde jag att jag skulle be om fölåtelse för det som hindrar Guds Ande att verka genom sin församling. Jag bad om förlåtelse för världslighet, och splittring. Sedan kom ordet konformitet över mina läppar. Inget ord som i vanliga fall tillhör min vokabulär. Kan aldrig minnas att jag någon gång använt det i samtal med andra. Visste att det hade med likhet att göra, men kollade för säkerhets skull i Svenska Akademiens Ordbok, som bl.a. har förklaringen likformighet.

  Ser man till kristenheten under dom senaste decennierna så har sammankomster och verksamhet i stort kännetecknats av likformighet. Oavsett om det handlar om karismatiska eller traditionella kyrkor. Guds Ande har inte tillåtits att blåsa, som den vill och ytterst få lemmar har varit i funktion. Min bön är att vi ska få uppleva en Jesusrörelse i vårt land, där dom fasta formerna försvinner och Guds Ande får full frihet att verka genom alla lemmar.

  1. Hej Rune! Kul att du hittat till bloggen och tack för dina varma ord! Min förhoppning är att den ska få bli till välsignelse för någon.

   Det du talar om är mycket tänkvärt och något varje församlingsgemenskap borde ta till sig.

   ”Vinden blåser vart den vill och så är det också med var och en som är född av Anden.”

   Guds nåd!

Lämna ett svar