Drömmen om en Jesusrörelse

Man får konstatera att det är extremt ovanligt att det kommer ut bra böcker på svenska om pionjärarbete eller församlingsgrundande arbete. Att det dessutom skulle komma ut en bok som belyser den bibliska visionen med en multiplikation av lärjungar som gör lärjungar – ja, det händer nästan inte. Men nu har det hänt och det är Richard Hultmar som har skrivit den mycket läsvärda boken Drömmen om en Jesusrörelse.

Richard delar med sig av sina erfarenheter från mission på kolahalvön, församlingsgrundande i Luleå och missionell omställning i Korskyrkan i Stockholm. Jag tycker att han verkligen lyckas att kombinera att frimodigt beskriva rörelsevisionen med en ödmjukhet att vi ännu inte har fullt ut har sett den typ av rörelser som beskrivs i vår tids Europa. En del av inspirationen hämtar också Richard från rörelsen i Indien som har startats av och leds av Victor John – som jag har skrivit om ett antal gånger på denna blogg. (Jag kan ju passa på att berätta att jag, Richard Hultmar och några andra kommer att besöka rörelsen i Indien i april – om Herren vill och vi får leva. Det kommer att bli oerhört spännande!)

I sin bok använder sig Richard av ”4 fields” som ramverk för rörelsevisionen. Det är ett sätt att träna lärjungar och arbetare i Guds rike som bland annat används i T4T och NoPlaceLeft. Det har också väldigt stora likheter med den typ av träning som vi arbetar med i Katalysator. Richards sätt att beskriva 4 fields har stora likheter med Steve Addisons undervisning och böcker.

Jag tror att det skulle vara oerhört betydelsefullt om innehållet i boken fick stor spridning i Sverige. Det är dags för ett helt nytt paradigm när det kommer till församlingsplantering och pionjärarbete. Det förra paradigmen gick ut på att starta församlingar som förhoppningsvis leder till att människor får höra evangeliet och bli lärjungar. Det nya (eller egentligen jättegamla) paradigmet handlar om att sända människor för att dela evangeliet och göra lärjungar och att nya församlingar blir resultatet när det arbetet bär frukt.

Församlingsplantering måste inte vara ett stort projekt. Istället kan vi tillsammans hitta tillbaka till enkelheten och kraften (och utmaningarna) från evangelierna, Lukas 10, Apostlagärningarna och resten av NT. Tänk vad spännande om fler och fler lärjungar till Jesus, runt om i Sverige aktivt börjar GÅ UT för att dela de goda nyheterna om Jesus. Men inte primärt för att få med folk i en befintlig församling utan för att göra lärjungar där människor redan befinner sig och låta nya församlingar ta form där människor lever sina liv. Då kan Guds rike verkligen få vara som en surdeg som letar sig ut – överallt.

Jag kan varmt rekommendera Richard Hultmars bok Drömmen om en Jesusrörelse. Jag hoppas att många läser den.

Ett svar på ”Drömmen om en Jesusrörelse”

Lämna ett svar