Muslim eller kristen?

Hassan: Rickard du brukar säga att du är en lärjunge till Isa Al Masih (Messias). Betyder det att du är muslim eller kristen?

Rickard: Ja, det beror på vad du menar. Vet du vad ordet muslim betyder?

Hassan: Nej, faktiskt inte.

Rickard: Muslim betyder att vara underkastad Gud (Allah). Genom min tro på Isa – eller Jesus som han också brukar kallas – har jag överlåtit och underkastat hela mitt liv under Guds vilja. Jag är långt ifrån fullkomlig men när jag bekände Jesus som Herre överlämnade jag hela mitt liv till Gud. Jag brukar inte kalla mig för muslim men i den bemärkelsen skulle jag kunna göra det.

Hassan: Det ställer verkligen saker och ting på sin spets. Jag är född muslim och har alltid kallat mig själv muslim men jag vet inte om jag har överlåtit hela mitt liv till Guds vilja. Det måste jag fundera vidare på. Men, är du inte kristen?

Rickard: Det beror på. Vad tänker du att ”kristen” betyder?

Hassan: När jag kom till Sverige tänkte jag att Sverige är ett kristet land och att de som är födda och uppvuxna i svenska familjer också är kristna. Ett annat kristet land är USA. När man ser på film och TV-serier från USA får man bilden att kristna är väldigt omoraliska. Ibland har jag också funderat över om de bomber som USA fäller i Mellanöstern är kristna.

Rickard: Om det är de sakerna du tänker på när du hör ordet kristen vill jag absolut inte kalla mig för kristen. När Jesus gick runt på jorden var han varken muslim eller kristen och han kom faktiskt inte för att starta någon ny religion. Jesus talade däremot väldigt mycket om Guds rike som skulle bestå av alla de som blev hans lärjungar. Då handlar det inte alls om vad man är född till. Att bli en lärjunge till Jesus är ett aktivt val. Det innebär att ta emot det Jesus har gjort när han gav sitt liv på korset för vår skull och börja följa honom genom att lyda hans Ord. Har du hört mycket om Jesus förut?

Hassan: Självklart! Han är en av de största profeterna. Jag har läst i Koranen att Isa botade sjuka, renade spetälska och till och med uppväckte döda.

Rickard: Så sant. Det som är spännande är att Gud gör samma saker idag genom människor som är lärjungar till Jesus. De goda nyheterna om Jesus handlar om att Gud faktiskt inte är långt bort och oåtkomlig utan har kommit nära och att han vill uppenbara sin kärlek och kraft för människor.

Hassan: Det här gav mig verkligen mycket att tänka på.

Rickard: Skulle du vilja läsa en berättelse från Injil (evangeliet) med mig och tillsammans upptäcka vad vi kan lära oss om Jesus?

Hassan: Ja, det vill jag gärna göra.


Ovanstående text är en fiktiv konversation där jag försöker beskriva hur ett inledande samtal om Jesus skulle kunna se ut, med människor med muslimsk bakgrund. Jag har personligen haft många liknande samtal men ovanstående text är påhittad. Det jag vill visa på är att religiösa etiketter inte behöver vara ett hinder. När olika människor använder ord som kristen eller muslim menar de ändå så pass olika saker.

Jesus kom inte för att starta en ny religion och talade aldrig om att byta från den ena till den andra religionen. Däremot får efterföljelsen av Jesus radikala konsekvenser. Oavsett om människor är muslimer, baptister, lutheraner, katoliker, hinduer, ateister eller materialistiska konsumister så behöver saker förändras om man börjar följa Jesus. Vissa saker kan få en fortsättning, andra saker behöver formas om och vissa saker behöver man helt ta avstånd från. Att upptäcka hur det ska se ut görs bäst i gemenskap med andra lärjungar till Jesus som tillsammans läser Guds Ord (i synnerhet evangeliet) och lyssnar till Anden.

Inspiration har jag framförallt hämtat från Jesus men också Martin Accad, vars förhållningssätt jag har beskrivit här, och den utmärkta lilla skriften Messias.

Ett svar på ”Muslim eller kristen?”

  1. Jag trodde att jag var hyfsat ensam om dessa tankar och detta sätt att nå ut på; mycket intressant att vi är fler.

Lämna ett svar