Gud räddar inte på avstånd

Så här års firar en stor del av världen det som kom att bli vår tideräknings början, nämligen att Jesus föddes i ett stall i Betlehem. Den senaste tiden har jag levt med en bibeltext som beskriver det på ett lite annorlunda sätt.

I begynnelsen var Ordet , och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud. Allt blev till genom honom, och utan honom blev ingenting till av det som är till. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. – Joh 1:1-5

Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma in i världen. Han var i världen och världen hade blivit till genom honom, men världen kände honom inte. Han kom till det som var hans eget, och hans egna tog inte emot honom. Men åt alla som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. De är inte födda av blod eller av köttets vilja eller av någon mans vilja, utan av Gud. – Joh 1:9-13

Och Ordet blev kött och bodde bland oss , och vi såg hans härlighet, den härlighet som den Enfödde har från Fadern. Och han var full av nåd och sanning. – Joh 1:14

Den här texten från Johannesevangeliet beskriver Jesus som Guds eget Ord som alltid har funnits och som är ett med Gud själv. När Jesus blev till i Marias livmoder blev Guds Ord kött. Gud blev människa. Ibland kallas detta för inkarnationen och säger så enormt mycket om hur Gud arbetar med sin skapelse. Gud räddar inte på avstånd. Han ropar inte till oss att vi kan försöka ta oss till honom om vi är intresserade. Han blev en av oss. Han tog klivet hela vägen – rakt in i sin skapelse, vår verklighet. Jesus åt vår mat, levde under mänskliga villkor och förutsättningar och blev del av den mänsklighet som han var sänd för att frälsa.

Att Gud blev människa talar rakt in i din och min situation. Ibland kan vi få för oss att vi är för dåliga, för oheliga eller för distraherade för att Gud skulle kunna möta just oss. Men faktum är att Gud möter oss precis där vi är – inte där vi borde vara. Han har tagit, och fortsätter att ta, klivet rakt in i din och min situation för att vi ska få lära känna honom och hans God plan för den här världen. Om vi tror att vi behöver fixa till våra liv för att kunna möta honom har vi fått allt om bakfoten. Det han vill ge är en gåva. De som tar emot Jesus i tro blir Guds barn.

Detta gäller dig och det gäller idag! Gud är inte långt borta. Han står precis framför dig. Han älskar dig. Han sände sin son för att få din uppmärksamhet. Samtidigt är en sak viktig att poängtera. Även om julen handlar om hur Jesus föddes så är det fullt möjligt att fira jul om och om igen men ändå inte fatta någonting. Du kan lyssna på 5000 julsånger och gå på 100 julottor men ändå missa alltihop. Det är först när vi tar emot Jesus i tro som vi blir Guds barn.

Att Gud blev människa säger också enormt mycket om hur Jesus vill sända sina lärjungar i den här världen. Han har gett oss uppdraget att gå ut och göra alla folk till lärjungar. Missionsuppdraget handlar inte om att på avstånd försöka få människor att komma till oss för att lära sig vårt språk och våra kulturella koder. Uppdraget handlar om att låta sig sändas av Jesus till alla de människor som han vill nå med sin kärlek och upprättelse. Precis som Guds Ord blev människa när Jesus föddes, levde och bodde ibland oss behöver evangeliet inkarneras där människor är. Vi lever i en tid när vi behöver återupptäcka att alla som är lärjungar till Jesus är hans sända missionärer till sin omgivning och omvärld.

På din arbetsplats, i ditt grannskap, i din idrottsförening, bland de som talar samma språk, bland de som talar annat språk, i grannstaden och i länder långt borta finns människor som behöver få upptäcka de goda nyheterna om Jesus och bli hans lärjungar. De flesta av dessa människor kommer inte att komma till dig och mig. Det är därför Jesus vill sända oss som missionärer till vår omgivning och vår omvärld. Där människor är, på deras hemmaplan, på varje plats, i varje folkgrupp, i varje kultur och subkultur är vi kallade att dela evangeliet, göra lärjungar och låta nya församlingar ta form.

God missionell Jul!

Lämna ett svar