Lukas-10-äventyr i Helsingborg

Den gångna kristihimmelsfärdshelgen var förmodligen den bästa kristihimmelsfärdshelgen ever! Finns det något bättre sätt att fira Jesus och hans take off än genom att spränga sin bekvämlighetszon, söka kontakt med nya människor, få se människor bli helade och vidrörda av Guds kärlek, dela evangeliet och leta efter människor och gemenskaper av frid? Jag tror inte det.

träningUnder fyra dagar ledde jag och min mycket gode vän Håkan Hedlund en ”Lukas-10-satsning” i en mångkulturell stadsdel i Helsingborg. Sammanlagt var vi 14 personer i teamet från Helsingborg, Malmö, Göteborg och Västerås. På förmiddagarna ägnade vi oss åt att berätta om allt vi varit med om dagen innan, undervisning och bön och lovsång. Undervisningen handlade om saker som Lukas 10, hur man delar med sig av evangeliet, om att hitta fridens personer, multiplikation och enkla församlingar. På eftermiddagarna gick vi ut två och två för att söka kontakt med människor, samtala, lyssna på människors berättelse och dela med oss av de goda nyheterna om Jesus. Vi berättade också att vi gärna ber i Jesus namn för människor som är sjuka på något sätt. På kvällarna grillade vi på en allmän grillplats och bjöd människor på hamburgare och kaffe.

Visionen med den här helgen var inte att försöka få med människor i någon befintlig kyrka eller församling. Visionen var att i enlighet med Jesus instruktioner i Lukas det tionde kapitlet, söka upp fridens personer och gemenskaper, förmedla Guds rike där de redan lever sina liv och låta Jesus bygga sin församling. På det sättet kan rörelser av enkla ”inhemska” församlingar få uppstå i alla kulturer och subkulturer som vårt samhälle består av.

I Lukas 10 kan man hitta ett antal väldigt specifika instruktioner som vi försökte att tillämpa. Exempelvis:

  • ”Ät det som sätts fram åt er!” – Detta var något som vi tog upp redan under den första förmiddagen – vikten av att ta emot när man blir erbjuden mat och dryck. Under helgen blev vi bjudna på allt från kaffe och te till mer matiga läckerheter som grillade kycklingfötter. En ny upplevelse för inblandade parter kan jag avslöja!
  • ”Bota de sjuka!” –  Vi försökte att erbjuda alla vi pratade med att be för dem om de hade ont eller var sjuka på något sätt. Jag vet inte exakt hur många men ett antal personer blev helade under helgen. Jag var själv med vid tre tillfällen då människor berättade att smärta försvann när vi bad.
  • ”Säg till folket: Guds rike är nu hos er!” – Att predika de goda nyheterna om Jesus och hans rike är en viktig del av uppdraget i Lukas 10. Vi försökte göra det både i mötet med individer och grupper men också till lite större folksamlingar som exempelvis kring grillen. Det sker något när de goda nyheterna frimodigt förkunnas bland vanligt folk på allmänna platser!
  • ”När ni kommer in i ett hus, säg då först: Frid över detta hus. Och om där bor en fridens man, skall den frid ni tillönskar vila över honom. Annars skall den vända tillbaka till er. Stanna i det huset.” – Det här kan man säga var själva huvudsyftet med helgen, att hitta fridens personer och deras gemenskaper och plantera evangeliet om Guds rike där. Under helgen fick vi vara med om att Gud på ett tydligt sätt öppnade en dörr till familjer i en specifik folkgrupp. De var nyfikna på Jesus, vi fick be för många av dem och två i teamet blev också inbjudna till en av familjerna. Hjälp oss gärna att be att många av de här underbara människorna ska bli lärjungar till Jesus. Be också för det lokala teamet i Helsingborg om vishet och frimodighet att fortsätta sprida Guds rike.

grillning

Personligen är det två tillfällen som gjorde starkt intryck på mig under helgen. Vid ett av tillfällena pratade jag och min svägerska Viveca med en grupp kvinnor på lekplatsen där vi grillade. Vi berättade för dem om Jesus och fick be för en av dem som hade fysiska besvär. Hon upplevde att hon blev bättre. Efter det fick vi be för varenda en av dem och dessutom började de hämta sina barn, ett i taget och ville att vi skulle be för dem. Det blev en helt oplanerad barnvälsignelse där på lekplatsen och vi bad för allt från spädbarn till yngre tonåringar. Det var oerhört gripande.

Det andra tillfället som jag på ett speciellt sätt bär med mig efter helgen var när jag och återigen Viveca pratade med två personer utanför en thaiboxningstävling på området. Hon var 23 år och han 15, båda muslimer, och de drömde båda om framgångar inom sporten. När vi berättade om Jesus och att vi bad för människor fick vi nästan inte prata till punkt för att killen var så ivrig att vi skulle be för smärtan i hans ben efter en skada från matchen innan. Jag la min hand på hans ben och bad en enkel bön och delade också ett profetiskt ord om att Gud kom med helande värme som skulle strömma upp och ner, upp och ner i hans ben. Chocken hos killen när smärtan försvann och han upplevde precis det jag hade beskrivit, var helt obetalbar! Flera gånger sa han till sin vän: ”Jag svär på Gud! Jag svär på Gud!” för att stryka under på att smärtan i benet verkligen var borta. Vi förklarade att det var Jesus som hade botat honom för att visa sin enorma kärlek och att helandet i hans ben bara var början på vad Jesus ville göra. Gud är god!

Vi planerar att göra fler satsningar av den här typen på olika platser. Nästa gång blir det i Västerås, första veckan i augusti. Kanske du ska haka på! Hör av dig i så fall. Jag är övertygad om att det skulle betyda oerhört mycket både för dig och för de människor som Gud kommer att använda dig för att nå med sin kärlek.

TAGGA! =D

4 svar på ”Lukas-10-äventyr i Helsingborg”

Lämna ett svar