Sluta addera!

Förra helgen var jag tillsammans med några vänner på en konferens i England (Newforms Gathering). Vi hade en god helg tillsammans på många sätt. En av talarna under helgen var Neil Cole, en författare som har betytt väldigt mycket för mig. Neil talade bland annat om de tidiga stadierna i en rörelse och behovet av att arbeta utifrån multiplikation och inte addition.

Addition är nästan default-mode för oss människor. Vi älskar att samla till oss själva för att mer och mer vara i centrum av andras uppmärksamhet. Även om andra ädlare motiv givetvis också kan finnas med så får vi aldrig bortse från det mänskliga begäret efter att ”bli något”.

Guds rike bygger dock inte på addition utan på multiplikation. Det handlar hela tiden om att ge vidare det man har fått till andra så att de i sin tur kan ge det vidare till andra. Ett exempel på detta ser vi hos Paulus när han i 2 Tim 2:2 skriver så här till Timoteus: ”Och det som du har hört av mig inför många vittnen skall du anförtro åt pålitliga människor, som i sin tur skall bli utrustade att undervisa andra.” Här ser vi multiplikation i fyra eller möjligen fem steg: 1) Jesus, 2) Paulus, 3) Timoteus, 4) pålitliga människor och 5) andra. Paulus visste att han själv inte kunde nå hela världen men att han kunde göra det genom multiplikation.

Neil menar att om vi ska få se multiplikation måste vi helt ändra vårt sätt att tänka och göra saker. Vi kan inte multiplicera samtidigt som vi försöker addera. För att börja multiplicera lärjungar och församlingar på allvar måste vi helt enkelt sluta att trycka på plusknappen och istället trycka på gångerknappen.

Multiplikation kan dock vara frustrerande eftersom resultaten ser så små ut i början. Tänk dig att du har en lärjungarörelse som startar med två personer och som dubblerar sig varje år. Det skulle innebära att man efter ett år är fyra personer och efter 5 år är 32 personer. Det är inte direkt den typ av tillväxt som blir omskriven i kristna tidningar!

I det läget menar Neil att det finns en stor frestelse att istället för att fortsätta att långsamt multiplicera istället börja addera. Låt oss samla till stora möten! Vi gör en evangelisationskampanj som vi bjuder in alla till! Vi ska skaffar en lokal! Eller andra liknande additionsinitiativ. Om vi verkligen ska få se en lärjungarörelse i Sverige och i Europa behöver vi motstå den frestelsen och istället fortsätta att multiplicera oavsett hur lång tid det tar.

Multiplikation är inte ett nytt framgångskoncept. Det handlar om hur Guds rike fungerar. Det handlar om att dö bort ifrån oss själva och våra egna begär och istället leva för Guds rike. Det handlar om massvis av människor världen över som desperat behöver få höra de goda nyheterna om Jesus men som aldrig kommer att komma till oss. Självklart är plus bättre än minus men jag är övertygad om att det är dags att sluta trycka på plusknappen och börja trycka på gångerknappen.

By the way. Om lärjungarörelsen i exemplet skulle fortsätta dubbleras varje år så skulle man vara över 1 miljon efter 20 år.

Over and out!

4 svar på ”Sluta addera!”

  1. För mig handlar det här inte så mycket om mängden tillväxt utan om hur Guds rike fungerar. Skillnaden mellan multiplikation och addition är skillnaden mellan rörelse och institution. Det handlar om att släppa kontrollen, inse att varje lärjunge är bärare av Guds rike och sända ut. Det handlar om missionella, sändande församlingar som framförallt växer genom att bli fler – inte större.
   I de här bloggposterna fördjupar jag lite mer skillanden mellan addition och multiplikation:
   https://www.rickardcruz.se/babels-torn-idag/
   https://www.rickardcruz.se/de-utsanda-stannade/
   https://www.rickardcruz.se/blackfisk-eller-sjostjarna/

Lämna ett svar