Stå emot Djävulen

Och för oss inte in i frestelse, utan rädda oss från den onde.

I Steve Addisons bok Movements That Change the World beskriver han i ett kapitel hur kristenheten tidigare hade sitt centrum eller tyngdpunkt på norra halvklotet; Nordameria och Europa. Numera går stora delar av kristenheten på norra halvklotet kraftigt bakåt medan Guds rike växer som aldrig förr, på framförallt södra halvklotet. Addison nämner en forskare som har undersökt skillnaderna mellan södra och norra halvklotets utövande av den kristna tron och kommit fram till att den största skillnaden är synen på den andliga kampen. I Sydamerika, Afria och Asien är det för kristna en självklarhet att det finns en andlig kamp mot Djävulen och hans demoner i vardagen medan vi i Europa och Nordamerika allt som oftast blundar för den verkligheten.

I Bibelns världsbild är det tydligt att det finns en ond andlig person som är en förtalare (djävul) och motståndare (satan). Han är demonernas härförare och tillsammans gör de allt de kan för att förstöra för oss människor och försöker alltid få oss att lämna Guds vägar. Ett av djävulens namn är Frestaren. Man skulle kunna beskriva en frestelse som tanken eller impulsen att göra det som är oförenligt med Guds vilja och som skadar mig själv eller andra människor. Bibeln är tydligt med att Jesus, när han dog och uppstod, vann en fullständig seger över Djävulen och hans demoner men att vi lever i en tid då de fortfarande kan ställa till med stor skada när vi människor tillåter det.

Jesus lär oss att be till Gud att vi inte ska hamna i frestelser och att vi ska räddas från Djävulen. Detta är en bra sak att be varje dag. Var och en vet ofta vilka frestelser som är de svåraste och där vi har personliga svagheter. Här tror jag också att vi behöver lära oss att utkämpa en daglig andlig kamp. Någon sa någon gång att man kan inte hindra fåglarna från att flyga över ens huvud men man kan hindra dem att bygga bo. Om vi tar emot destruktiva, felaktiga tankar och börjar umgås med dem så blir ganska snart sinnet mörkt vilket förr eller senare påverkar våra handlingar och i slutändan våra och andra människors liv. När Jesus själv blev frestad av Djävulen svarade han flera gånger med sanningar från Guds Ord. Det är en oerhörd kraft att med sin mun tala Guds ord. På flera ställen i Bibeln beskrivs Guds Ord som ett svärd, ett segervapen i den andliga kampen.

Det kan vara så att någon som läser detta känner sig betydligt mer än frestad, snarare bunden. Du kanske inte fullt ut kan styra över dig själv eller så finns det ett mörker eller fruktan som inte vill lämna. Om det är så vill jag tydligt säga att Jesus har vunnit en fullständig seger som även gäller dig – om du vill ta emot den. Djävulen är ingen match för honom. Om du vill bli fri från det som plågar dig och vill ha hjälp i bön får du gärna höra av dig till mig eller till någon annan lärjunge till Jesus som du har förtroende för. Jesus vill sätta dig fri!

Herre, tack för din fullständiga seger och att jag får leva i den! Hjälp mig att i allt följa dig!

***

Läs fler inlägg i serien om Herrens bön.

Lämna ett svar