Sund andlig krigföring

En biblisk världsbild är fundamentalt annorlunda än den materialistiska världsbilden. I Bibeln är det tydligt att det vi ser och kan ta på hänger intimt samman med en osynlig värld som är precis lika verklig. Bibeln talar om änglar som är Guds tjänare och hela tiden verkar för hans syften, men också om demoner och onda andemakter som är en slags fallna änglar. Demonerna verkar fungera i en hierarki och lyder under Satan själv. Personligen har jag gjort alldeles för många erfarenheter av den ”osynliga verkligheten” för att kunna förneka att den existerar.

I Bibeln är det tydligt att onda andemakter kan påverka eller till och med besätta människor, som släpper in deras inflytande, men de kan också kontrollera områden, städer eller regioner (ex. Daniel 10:12-21, Mark 5:1-20). Jag har själv erfarenhet av att besöka ett bostadsområde för att berätta om Jesus då en besatt man, som alla i området visste var besatt, kom emot oss. Mannen, eller rättare sagt demonen som kontrollerade mannen, skrek mot oss att vi skulle lämna området för det tillhörde honom.

I NT finns det massor av berättelser där människor blir befriade från onda andar på grund av kraften i namnet Jesus. Inte minst i Jesus egen tjänst i evangelierna bara kryllar det av den typen av berättelser. Om en människa som plågas av demoner vill bli fri och omvända sig till Jesus finns det ingen ond ande i världen som kan stå emot namnet Jesus. De måste lämna! Så var det när Jesus vandrade omkring i Galileen och Judeen. Så var det för de första lärjungarna. Så är det också idag!

Däremot talar Bibeln aldrig om att vi som lärjungar till Jesus ska binda eller driva ut andemakter över områden, städer eller regioner. Inom stora delar av den karismatiska kristenheten har det varit vanligt att man ägnar sig åt andlig krigföring och exempelvis ”binder andemakten av alkoholism” över ett visst område. Det kan mycket väl vara så att det finns en ande av alkoholism som kontrollerar ett visst område men det finns faktiskt inget bibliskt mandat driva ut den. Andemakter kan bara kontrollera människor eller områden på grund av människors synd. Om människor vill leva kvar i sin synd har andemakterna faktiskt fått rättigheten att kontrollera. Att trots det försöka binda den andemakten är obibliskt och kan till och med vara farligt. Bibeln varnar oss faktiskt för att göra det (Jud 8-10).

Vad gör vi då om Gud uppenbarar att det finns andemakter över ett visst område? Vi predikar evangeliet, hjälper människor ut i frihet och in i lärjungaskap. Vi utbreder Guds rike. Vi gör det som vi alltid är kallade att göra…

En konkret sak vi kan göra med den typen av uppenbarelse är verka i motsatt ande. Om det finns  en andemakt av högmod ska vi verka i ödmjukhet. Om det finns en andemakt av fruktan ska vi verka i mod och kärlek. osv.

Det tror jag är sund andlig krigföring!

Vilka är dina erfarenheter av den ”osynliga verkligheten”?

3 svar på ”Sund andlig krigföring”

  1. Varit djupt ner i New age och verkat som”häxa”. Är befriad sedan många år och har nu Jesus som min Herre. Är ute runt om i Sverige och talar om New age och hur det kan påverka människor och hur lätt det är att fastna. Behöver jag tillägga att jag är fullbokad? Intresset är mycket stort.

    1. Desiree, spännande att höra din berättelse! Du behövs i Sverige! Jag hoppas att vi tillsammans ska få se hur status quo bryts och Guds rike på allvar börjar bryta fram till många människors befrielse och upprättelse!

    2. Hej Desirée har läst din berättelse.. Jag når bra av att höra att du blivit fri.. Jag ligger i samma skit och har det väldigt tufft .. Har konverterat till kristendomen och jesus är min herre han har tagit mig ut från den djupaste gropen men det kommer alltid tillbaka .. Jag fortsätter och kämpar.. Skulle jätte gärna vilja prata mer med dej .. Mvh

Lämna ett svar