Vad gör du när någon vill börja följa Jesus?

En sak som jag har blivit uppmärksam på är att de flesta kristna inte har någon aning om vad de skulle göra eller säga om någon i deras omgivning eller någon de mötte tillfälligt skulle vilja bli en lärjunge. Trots att många har varit på tusentals gudstjänster och lyssnat på lika många predikningar är man osäker på det som borde vara det mest grundläggande, att leda någon annan till Jesus. Detta är något som alla som tror på och följer Jesus ska kunna göra, även om man man bara har varit en lärjunge i några timmar. Då har man ju sin egen process färskt i minnet och kan ge vidare det man själv har fått. Jag tror att detta är något som vi som församlingar behöver träna varandra i så att vi faktiskt vet vad vi ska göra när någon vill börja följa Jesus.

Ska vi börja med vad man INTE ska säga?

 1. Vänta lite, jag ska bara hämta min pastor.
 2. Följ med på gudstjänst i kyrkan på söndag.
 3. Anmäl dig till vår Alphakurs som börjar om ett halvår.
 4. Öhh… öhh… alltså jag har ganska mycket att göra, kan vi höras?

Varför detta är fel svar kan du fundera ut själv. =) Nu fokuserar vi på vad vi faktiskt kan/ska göra/säga. I Apostlagärningarna 2 kan vi läsa om vad som hände när Petrus predikade på pingstdagen. Jag skulle vilja lyfta fram fyra enkla saker från den händelsen som jag tror kan hjälpa oss att hitta rätt.

37 När de hörde detta, högg det till i hjärtat på dem, och de frågade Petrus och de andra apostlarna: ”Bröder, vad skall vi göra?” 38 Petrus svarade dem: ”Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då skall ni få den helige Ande som gåva. 39 Ty er gäller löftet och era barn och alla dem som är långt borta, så många som Herren vår Gud kallar.” 40 Också med många andra ord vittnade han och uppmanade dem: ”Låt er frälsas från detta bortvända släkte.” 41 De som då tog emot hans ord döptes, och så ökade antalet lärjungar den dagen med omkring tre tusen.

Evangeliet

Det som de församlade precis hade hört Petrus tala om var evangeliet, de goda nyheterna, om Jesus Kristus. Om människor inte får höra evangeliet om Jesus och hans rike kan de inte bli frälsta.  De goda nyheterna innebär att vi aldrig kommer att lyckas klättra upp till Gud, hur mycket vi än försöker, men att Gud, i Jesus Kristus, har klättrat ner till oss, för att rädda oss. Vi kan inte göra någonting för att förtjäna hans räddning. Det enda vi kan göra är att i tro ta emot. När Paulus i 1 Kor 15 lyfter fram det som är allra mest centralt i evangeliet nämner han Jesus död på korset, att han begravdes och att han uppstod och visade sig för många vittnen. Detta behöver människor få höra om. Det spelar ingen roll hur mycket vi berättar härliga personliga berättelser om vad Gud har gjort i våra liv. Utan evangeliet kan ingen människa bli frälst. Om en person vill börja följa Jesus är det här man börjar.

Omvändelse

Det första som Petrus uppmanar sina åhörare att göra är att omvända sig. Omvändelse innebär inte att allt i livet i ett ögonblick måste bli perfekt. Omvändelse handlar mer om att byta riktning i livet och att byta lojalitet. Tidigare har man varit på väg åt ett håll, nu behöver man vända om för att börja vandra åt ett helt annat håll. Tidigare har man haft sig själv eller andra storheter/gudar som Herre i sitt liv. Nu är det bara Jesus som är Herre. Även om omvändelsen i första hand inte handlar om detaljerna i livet kommer den att få konsekvenser för detaljerna. Omvändelsen får konsekvenser för alla delar av livet. När människor vill börja följa Jesus är det även viktigt att inte lova guld och gröna skogar. Jesus själv uppmanade människor att beräkna kostnaden för att följa honom. Livet med Jesus är gratis men kostar samtidigt precis allting.

Dop

Nästa sak som Petrus uppmanar sina åhörare att göra var att låta döpa sig. Detta är också nästa sak som du och jag kan göra med vår vän som vill börja följa Jesus. Ingenstans i Bibeln talas det om någon ”frälsningsbön”. Detta är ett ganska sent påfund och blev framförallt populärt under evangelistiska kampanjer i mitten av 1900-talet. I NT är det hela tiden dopet som är bekräftelsen eller gensvaret på att människor har fått höra evangeliet och vill börja följa Jesus. Om någon vill bli en lärjunge behöver du inte be någon speciell bön som personen ska be efter. Det du behöver göra är att uppmana personen att låta döpa sig. Dopet behöver inte ske på en speciell plats, på en speciell tid eller utföras av någon speciell person. Det kan ske var som helst, närsomhelst och utföras av vem som helst som själv följer Jesus och har låtit döpa sig. Här kommer några enkla uppmaningar att följa när du ska döpa någon.

 1. Låt dopet ske så snart som möjligt. Det dop som tog längst tid i NT efter omvändelsen var Paulus dop vilket dröjde tre dagar. När dopet verkligen får vara gensvaret (istället för en frälsningsbön) blir det högst naturligt att döpa på en gång när en person vill börja följa Jesus.
 2. Använd närmast lämpliga vatten, förslagsvis havet, en sjö, ett vattendrag, ett badkar, en pool eller varför inte en ursköljd och vattenfylld soptunna.
 3. Uppmana personen att samla så många av sina vänner och anhöriga som möjligt till dopet. Det blir ett fantastiskt tillfälle för personen att få bekänna sin tro på Jesus och för de som är med att få höra evangeliet.
 4. Döp i Faderns, Sonens och den helige Andes namn.
 5. Doppa personen helt i vattnet.

Den helige Ande

I hela NT finns det ett mycket tydligt samband mellan dopet i vatten och dopet i den helige Ande. Direkt efter man hade döpt människor lade man sina händer på dem och den helige Ande kom över dem på ett synbart sätt. Ofta märktes det genom att människor började tala i tungor och/eller profetera. Även om det finns undantag i Apostlagärningarna på när det saker hände i en annan ordning så är det här grundmönstret. Dop + handpåläggning och uppfyllelse av den helige Ande. Detta är något som alla som vill följa Jesus är i desperat behov av. Vem kan följa Jesus i egen kraft? Vi behöver den helige Andes närvaro, utrustning och kraft i våra liv för att följa Jesus och vara hans vittnen.

Jag är övertygad om att Gud vill använda varje person följer Jesus att få leda andra personer till honom. Ta med dig de här fyra enkla sakerna (evangeliet, omvändelse, dop och den helige Ande) som en uppmuntran. Du kanske kommer att få göra det här mer snart än vad du tror!

12 svar på ”Vad gör du när någon vill börja följa Jesus?”

 1. Tack för ditt inlägg! Jag är enig i att många skulle fundera på vad dom skulle göra om dom fick frågan. Nu är det väl i och för sig så att de allra flesta i Sverige redan är döpta och eftersom det bara finns ett dop så är ju den saken redan klar.
  Sedan är det också intressant att notera tycker jag att både ordningen och vad som sker vid handpåläggningen i Bibeln är väldigt varierande, samt att det väldigt, väldigt tidigt i urkyrkan också kom in tankar och ritualer om att man skulle bekänna vad man vände sig emot och vad man vände sig till; att det tog ganska lång tid innan man kunde bli döpt; att det skedde i församlingen; att man inte fick nattvard förrän man var döpt.

  Men oavsett vilket så är det självklart så att den Helige Ande är avgörande för oss att kunna följa Jesus.

  1. Hej Andreas! Vi får nog konstatera att vi har olika syn på dopet. Jag tillämpar troendedop när människor kommer till tro och omvänder sig oasvett vad de har varit med om som spädbarn.
   Även om det, som du skriver, tillkom olika traditioner tidigt i kyrkans historia, så tror jag att det är NT som är normerande.

 2. Jag gillar speciellt tanken med att använda en soptunna. Ger en extra teologisk krydda till tanken på att man renas och får syndernas förlåtelse i dopet. Sen om man döper mkt i havet är mitt råd att ha en våtdräkt tillhands. Har använts flitigt när jag döpt flera personer i 10 tradigt vatten när det är långgrunt.

 3. Tack för en fin och intressant blogg!
  Vid dopet har jag dock en sån tanke att vi ska döpa endast i Jesu namn, eftersom det är det vi ser att lärjungarna gjorde i Apostlagärningarna. (Apg 2:38, 8:16, M.fl.). Jesus sade ju att vi skulle döpa i Faderns, Sonens och DHA:s namn, men om jag minns rätt har i grundtexten vid missionsbefallningen ordet döpa plural betydelse. Dopet i Jesu namn, Andedopet, och dopet till Fadern, vilket jag ännu inte kommit underfund med vad det är. Vissa säger omvändelsen, andra dopet i eld (Matt 3:11).
  Det var nu mina tankar 🙂

  Bless you!

 4. Ge Herren all ära!

  Jag fick för några timmar sedan upp ögonen för er rörelse och den väcker mitt intresse som relativt ”nyfrälst” för drygt ett år sedan. Men samtidigt väcker den en hel del frågor, då jag anar en stor portion naivitet i det annars äkta överlämnandet till vår Herre, Jesus Kristus, vilket är precis vad den här artikeln pekar på.
  En ”frälsningsbön” är en kondenserad evangelieguide som hjälper människan genom syndanöden till frälsning. Dopet däremot är en bekräftelse på att frälsningen ägt rum. Ingen blir frälst genom att döpa sig, för det heter ”Repent, and be baptized…” Däremot är det meningslöst att be en ”frälsningsbön” om inte DHA först har övertygat dig om din synd.

  Jag tycker dock att själva idén med små självständiga husförsamlingar är bra, förutsatt att det inte blir krav motsvarande storfamilj (jag tänker på era uppfattningar om ekonomi), för det håller aldrig i längden.

  1. Hej Thomas

   Intressant är det att enligt statistik gjort i USA så är runt 98% av dom som ber en frälsningsbön inte att hitta i en kyrka eller kristen gemenskap 2 år senare, vilket viser att Gud aldrig gjorde ett värk i störstadelen av dom till att börja med. Dom blev falska konvertitter istället, en del av dom säkerligen med en tro på att dom nu hade en biljet till himlen, vilket inte är sanningen. Dom har istället härdats från att kunde ta emot evangeliet igen för att dom har förlets till att tro att allt är okay för att dom bad ju bönen. Jag tror det var Leonard Ravenhill som sagde att frälsningsbönen har lett fler människor till helvetet än alla pubbar/barer i USA, jag måste erkänna att han på bakgrund av dom usla siffrorna måste han ha haft rätt i sitt antagande. Kan frälsningsbönen frälsa någon? Nej, det är omvändelse och tro, precis som Jesus predikade, Johannes Döparen predikade och Petrus på pingst dagen. Har det hänt att folk har blivit frälsta efter dom har bett frälsningsbönen, absolut, men störstadelen viser aldrig frukterna av Guds värk, så ingenting har hänt i deras liv annat än en mental överenskommelse. (Förlåt mit dårliga svenska…)

   Bless!

 5. Varför har bara vissa personer blivit frälsta efter dom har bett frälsningbönen då!? ??‍♀️

Lämna ett svar