Evangelister – förmedlare av goda nyheter

Evangelistgåvan omnämns vid tre tillfällen i NT. Vid ett tillfälle för att beskriva Filippus, en gång i Ef 4 med de andra gåvorna och en gång när Paulus uppmanar Timoteus att utföra en evangelists gärning. Begreppet kommer från verbet ”att predika evangeliet”, som NT talar om desto oftare. Evangelister är personer som predikar evangeliet för människor som ännu inte är efterföljare till Jesus. Detta är något som alla är kallade att göra men som vissa är särskilt begåvade att göra. När NT talar om predikan handlar det inte om en 30-minuters monolog i en ”kristen” byggnad. Predikan handlar om att möta människor som inte tror – få eller många – och dela evangeliet med dem. Evangelistens gåva är därför en oerhört viktig pusselbit i en missionell rörelse.

Vanliga missuppfattningar

Kristna som beter sig som bilförsäljare är evangelister. Svar: Jag tror inte att vi ska fastna i stereotyper om vilken personlighet en evangelist har. Det behövs många olika typer av evangelister med olika typer av personligheter.

Evangelister överdriver ofta och är inte så noga med sanningen. Svar: Om det skulle stämma så är det något som har gått fatalt fel. Om vi ska vara trovärdiga så behöver alla gåvor i Guds församling ha en hög integritet och aldrig kompromissa med sanningen för att nå sina egna mål. Målet helgar aldrig medlen.

Evangelister är de som har stora kampanjer i Afrika. Svar: Det kanske är de evangelisterna som syns, hörs och märks mest men jag tror inte att det är mönsterbilden för en evangelist. (När jag besökte en starkt växande församlingsplanteringsrörelse i Etiopien sa de att de stora kampanjerna var mer till skada än till nytta.) En evangelist kan lika gärna vara en person som regelbundet leder en person i taget in i efterföljelsen av Jesus.

Nytestamentliga exempel (förutom Jesus)

Filippus (Apg 21:8)

Antal: 1 st

Viktiga utmaningar i en missionell rörelse

 • Att koppla med de andra tjänstegåvorna och arbeta för en större apostolisk/missionell vision.
 • Att fokusera lärjungaskap, inte bara omvändelse.
 • Att hitta sätt att träna allt Guds folk att dela evangeliet, inte bara andra evangelister.

Har Jesus kallat dig att vara en evangelist? Kom igen! Kör på! Led människor till Jesus! Vi behöver dig! Låt Jesus sända dig till de som ännu inte har hört evangeliet!

Den här veckan bloggar jag både på rickardcruz.se och på Pionjärbloggen.

***

Hela bloggserien om gåvorna i Efesierbrevet 4:11

 1. 5 gåvor från Jesus
 2. Apostlar – utsända slavar
 3. Profeter – Guds språkrör
 4. Evangelister – förmedlare av goda nyheter
 5. Herdar – andliga föräldrar
 6. Lärare – personliga tränare i lärjungaskap

3 svar på ”Evangelister – förmedlare av goda nyheter”

 1. Multiplikation är nyckeln till en global väckelse!
  Håller med dig 100% broder .
  När alla troende finner sin plats som Gud har för dem, kommer saker snurra igång rejält!
  Frid peter

Lämna ett svar