Profeter – Guds språkrör

För att förstå vad en profet är behöver man förstå profeterna i GT. Profeter var personer som fungerade som språkrör för Gud för att förmedla hans tilltal till gudsfolket. Profeterna fungerade som Guds provokatörer och inspiratörer. De utmanade status quo, de fördömde död religion och de utmanade Guds folk att leva i hans liv och närvaro.

En viktig skillnad mellan GT och NT är att den helige Ande bara vilade över vissa under GT:s tid vilket gjorde att man var beroende av profeterna för att höra Guds röst. Under GT fungerade profeterna som ofelbara förmedlare av Guds röst. Från och med pingstdagen som beskrivs i Apostlagärningarna har allt Guds folk möjlighet att ta del av den helige Andes tilltal och alla är kallade att pröva det som förmedlas. Profeterna ska fortfarande ta emot och förmedla Guds tilltal men de ska framförallt utrusta allt Guds folk att leva profetiskt.

I NT finns en mycket tydligt koppling mellan apostlarna och profeterna (exempelvis Apg 13:1-4, 15:32, 40, 21:8-11, Ef 2:20, 3:5, 4:11, 1 Kor 11:28). Profeterna är tänkta att på ett mycket tydligt sätt vara en del av det missionella (apostoliska) arbetet och lägga grunden i nya församlingar (Ef 2:20).

Vanliga missuppfattningar

Det finns inte längre några profeter. Svar: Det finns inga goda bibelbelägg för ett sådant påstående och många historiska exempel som pekar på motsatsen.

Profeter är ambulerande kristna ”fortune cookies”. Svar: Tyvärr har det ibland blivit just så. Om vi vill hitta in i en nytestamentlig förståelse av den profetiska tjänsten är det viktigt att profeter aldrig blir ett slags karismatiska medlare/präster utan att de faktiskt utrustar allt Guds folk att höra Guds röst och leva profetiskt.

Profettjänsten är den enda viktiga så låt oss samla så många som möjligt på samma plats tills väckelsen kommer. Svar: Det finns en del ”profetiska ghetton”. Om du kommer i kontakt med ett sådant – fly! Så viktigt att profeter kopplar med alla de andra tjänsterna och ger sig till en större apostolisk/missionell vision.

Nytestamentliga exempel (förutom Jesus)

Judas (Apg 15:32), Silas (Apg 15:32), Agabus (Apg 11:28, 21:10)

Antal: 3 st

Viktiga utmaningar i en missionell rörelse

 • Att utrusta allt Guds folk att höra Guds röst.
 • Att tydligt koppla med apostlar och de övriga tre gåvorna.
 • Att inte fastna ”i församlingen” men använda gåvan i uppdraget att gå ut och göra lärjungar.

Har Jesus kallat dig att fungera som profet? Skriv inte ”profet” på visitkortet. Se till att fungera i det profetiska istället! Låt Jesus sända dig!

Den här veckan bloggar jag både på rickardcruz.se och på Pionjärbloggen.

***

Hela bloggserien om gåvorna i Efesierbrevet 4:11

 1. 5 gåvor från Jesus
 2. Apostlar – utsända slavar
 3. Profeter – Guds språkrör
 4. Evangelister – förmedlare av goda nyheter
 5. Herdar – andliga föräldrar
 6. Lärare – personliga tränare i lärjungaskap

8 svar på ”Profeter – Guds språkrör”

 1. Jag gillar din beskrivning av vissa s.k. profeter som lyckokakor. 🙂

  Ibland kan jag reta mig rätt rejält på när folk står på estraden och leker, vad jag brukar kalla, profetisk bingo – dvs de står och chanser på olika påståenden som kommer träffa rätt förr eller senare.

  ”Någon här inne har ont i ryggen.”

  No shit Sherlock? I en grupp på 100 personer lär du hitta rätt många med ryggproblem.

  1. Visst kan det verka chansartat. Ibland är det av Gud ibland inte. Så är det när vi människor fungerar som hans kanaler.

   Tror att vi måste få fundera över vad den profetiska tjänsten inte ska vara men vi har ett ännu större behov av att fundera över och modellera hur en profet verkligen ska fungera.

Lämna ett svar