Herdar – andliga föräldrar

Den fjärde gåvan Ef 4:11 har tydlig metaforisk innebörd. Herdar var enkla människor som ägnade sitt liv åt att ta hand om någon typ av djur. De såg till att djuren hade tillgång till bete, vatten och skydd från rovdjur.

Herdar har mer än något annat ett stort hjärta för de människor som man lever bland. Det här är förmodligen den mest lokala av de fem gåvorna. I NT uppmanas vid två tillfällen de som var lokala äldste att fungera som herdar i de församlingar där de tjänade (Apg 20:28, 1 Pet 5:2).

Under lång tid av historien har de andra gåvorna tolkats utifrån herdarnas perspektiv. Exempelvis: hur ser en god evangelist ut från herdarnas perspektiv? Om vi vill se en missionell rörelse ta fart behöver det istället vara apostlarnas perspektiv som är tongivande. Exempelvis: Hur ser en god herde ut från apostlarnas perspektiv?

Vanliga missuppfattningar

Pastor och herde är samma sak. Svar: Herdegåvan har ingenting med det nutida begreppet pastor att göra. Pastor har blivit ett yrke. Herde är en gåva. Pastorer förväntas vara mångsysslare som fungerar som ”frikyrkopräster”, predikanter, lärare, verksamhetsledare, själavårdare, evangelister, visionärer och organisatörer. Herdar i NTs beskrivning hade oftast andra jobb och fungerade som förebilder och andliga föräldrar i de gemenskaper de tjänade. När Jesus talar om sig själv som den gode herden varnar han just för lejda herdar. Något att fundera över.

Nytestamentliga exempel (förutom Jesus)

Det finns inga personer i NT som på ett tydligt sätt omtalas som herdar.

Antal: 0 st.

Viktiga utmaningar i en missionell rörelse

 • Frikoppla herdegåvan från pastorsyrket.
 • Inte bli en andlig curlingförälder utan lära sig att släppa taget och hjälpa människor att växa i mognad och ansvarstagande.
 • Att inte försöka ta hand om alla utan istället träna människor att ta hand om varandra.
 • Koppla med de andra tjänstegåvorna och låta sig inlemmas i en apostolisk/missionell vision.

Är du kallad att fungera som herde? Börja idag! Det är inget som hindrar dig! Se för allt i världen bara till att du inte blir en pastor! =)

Den här veckan bloggar jag både på rickardcruz.se och på Pionjärbloggen.

***

Hela bloggserien om gåvorna i Efesierbrevet 4:11

 1. 5 gåvor från Jesus
 2. Apostlar – utsända slavar
 3. Profeter – Guds språkrör
 4. Evangelister – förmedlare av goda nyheter
 5. Herdar – andliga föräldrar
 6. Lärare – personliga tränare i lärjungaskap

8 svar på ”Herdar – andliga föräldrar”

 1. Din undervisning om dessa fem gåvor har totalt vänt upp och ned på vad jag fått som undervisning förut, men på ett MYCKET positivt sätt! Jag har alltid haft svårt att bli inplacerad i ett ”fack” och kan nu se varför. Jag känner igen mig själv i allt och inser att jag tillsammans med rätt människor runt mig, kommer att blomma ytterligare. Allt för att jag tillsammans med andra med samma synsätt ska kunna bli en utomordentlig ambassadör för Guds rike och föra många människor till Honom!
  Tack Rickard!

  1. Mycket roligt att höra! Tror det är helt avgörande framöver att vi utmanar de traditionella facken och sätter människor fria att fungera i de gåvor som Gud verkligen har lagt ner.

 2. Jag håller med dig. Fast ordet Pastor i sig är ju inte fel men jag förstår vad du menar. Det är det det blir ett yrke det blir fel. Jag delar helt din syn här. I allmänhet behövs en reformation i kyrkorna. När en kyrka kan ha 600 medlemmar men bara 150 är aktiva då är något allvarligt fel. Begreppet kyrka har försvunnit och dess strukturer också. Jag tror en församling skall vara liten och växer man så delar man på sig och tillsätter en ny herde eller så har man flera herdar. Men en församling får aldrig bli för stor för då kommer inte herden kunna ta hand om fåren därmed är det bättre att en församling har runt 20-40 max innan man delar på sig.. Det kanske är för stort också.

Lämna ett svar